Bruschetta z pomidorami

Godzina 11.00, pora na śniadanie. Za oknem, mimo tak wczesnej godziny, upał. Bierzesz więc zimny prysznic. Z włosami wciąż mokrymi wychodzisz do ogórka, zrywasz świeże pomidory z krzaczka. Idziesz dalej, zagłębiasz się w ziołach, a ich zapach powoduje coraz to większe uczucie głodu. Zrywasz bazylię i uciekasz do kuchni przygotować bruschettę!

Bruschetta z pomidorami

Składniki:

pomidor

garść świeżej bazyli

świeżo przeciśnięty przez praskę ząbek czosneku

oliwa z oliwek

sól morska

świeżo zmielony pieprz

bagietka

Pomidory kroję w kosteczkę, a bazylię siekam. Wszystkie składniki mieszam (pomidory, bazylię, czosnek, 2 łyżeczki oliwy, szczyptę soli i pieprzu) i odstawiam do lodówki na 15 minut.  W między czasie na patelni grilluję bagietkę w którą uprzednio wtarłam czosnek. Gdy będzie gotowa przekładam na nie pomidory.

Aby bruschetta była bardziej sycąca połóżcie na niej plasterek mozzarelli i zapieczcie w piekarniku. 

Smacznego :)

DSC_0009

DSC_0018


DSC_0011

 DSC_0022

 

Ciekawostka:

Bruschetta pierwotnie była prostym daniem rolników – plantatorów oliwek (mogła narodzić się w tłoczniach, gdzie robotnicy spędzali wiele godzin przy monotonnej pracy, opiekając na ogniu kawałki chleba, polewając oliwą i posypując solą). Dotąd nie ustalono jednoznacznie, w którym regionie bruschetta się narodziła – mogła to być Toskania, Kalabria, Apulia lub całe centralne i południowe Włochy. 2 lutego każdego roku w Spello (Umbria) odbywa się święto bruschetty: Sagra de la bruschetta.

3 myśli nt. „Bruschetta z pomidorami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *