Curry z kurczakiem

Wstyd się przyznać, że jest to moja pierwsza przygoda z mlekiem kokosowym. Dlatego, gdy trafiło w moje ręce nie bardzo wiedziałam jak to wykorzystać, z czym „to się je”. Przeczytałam wiele przepisów i stwierdziłam, że jest to czas na zapoznanie się z kuchnią indyjską. Na pierwszy ogień- CURRY! Ostre, bo zdrowe. Zdrowe bo ostre.  Chodź… pogotujmy razem! :) Na początek curry z kurczakiem.

Curry z kurczakiem 

Składniki:

mleko kokosowe

pierś z kurczaka

puszka krojonych pomidorów 

cebula

imbir

czosnek

kminek

pietruszka

garam masala

papryczka chili 

przyprawa curry

sól

olej

cukier

ugotowany ryż

 Na rozgrzanym oleju podsmażam kminek, tak aby wydobyć jego aromat. Kolejno dodaję pokrojoną drobno cebulę, starty imbir oraz czosnek i chilii. Po kilku minutach zalewamy pomidorami w puszce, dodajemy szklankę wody i gotujemy 15 minut. W między czasie dodajemy curry, garam masala (wystarczy jedna łyżeczka!), cukier i sól. Po 15 minutach dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz mleko kokosowe. Gotujemy kolejne 20 minut, tak aby mięso stało się miękkie i soczyste. Po tym czasie wyłączamy palnik i przekładamy na talerz. Podajemy z ryżem :) 

Pamiętajcie, że jeśli chcecie aby było naprawdę ostro, papryczkę chilli nie oczyszczajcie z pestek. Do dekoracji natka pietruszki. Smacznego!

DSC_1012

DSC_1017

DSC_1023

DSC_1031

DSC_1036

DSC_1040

*przepis pochodzi ze strony „ania-gotuje”, jednak ja lekko go zmodyfikowałam. 

3 myśli nt. „Curry z kurczakiem”

Odpowiedz na „polaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *