Faszerowane cannelloni

Danie, które zrobiło furorę wśród moich znajomych/rodziny. Przyrządzam je tylko wtedy, gdy jest ku temu okazja. Dlaczego? Prosty powód! Mimo, że cannelloni jest przepyszne i jest jednym z tych dań, które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu to ma jedyną wadę: JEST STRASZNIE PRACOCHŁONNE. Ale jak już wspomniałam, jestem tego typu człowiekiem, gdzie w kuchni odłączam się od świata, dlatego, jeśli potrzebuję paru dłuższych chwil dla siebie, śmiało zabieram się za ten przepis.

Faszerowane cannelloni

Składniki: 

mięso mielone 

opakowanie makaronu cannelloni

puszka pomidorów

oliwki

cebula

czosnek

mąka pszenna

masło

mleko

parmezan

Zabierzmy się za przygotowanie farszu. Przygotuj sobie składniki. Pokrój w kostkę cebulę, ząbek czosnku. Oliwki pokrój na paseczki. 

Zarumieniamy mięso, dodajemy cebulę oraz czosnek. Gdy wszystko będzie podsmażone, dodajemy pomidory z puszki. Mieszając, redukujemy sos, a pod koniec dodajemy oliwki. Farsz gotowy. 

Naczynie żaroodporne należy wysmarować oliwą. Kolejno wypełniamy rurki farszem i układamy w naczyniu.

Pora na beszamel. 2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy 3 łyżki mąki, robimy zasmażkę. Gdy kolor będzie lekko brązowy zalewamy 400 ml mleka. Zagotujmy i zalejmy tym cannelloni. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Dziesięć minut przed końcem posypujemy serem.

S M A C Z N E G O :)

DSC_0424 DSC_0433 page

 

Jedna myśl nt. „Faszerowane cannelloni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *