Faszerowane pomidory z fetą

Dotychczas faszerowałam tylko i wyłącznie paprykę, ale od tej pory to się zmieni. Zakochałam się w tym farszu. A ten farsz idealnie łączy się ze smakiem naszych, polskich pomidorów.  Więc przepis polecam wypróbować wtedy, gdy na rynku będziecie już mogli kupić  świeże i dojrzałe pomidory. Gwarantuję, że spełnią swoją rolę :) Tymczasem ja wrzucam już przepis, a wy cierpliwie czekajcie!

Faszerowane pomidory z fetą

Składniki:

pomidory

mięso mielone

czosnek

ser feta

oliwki

czerwona cebula

tarty ser

pieprz

sól

świeża bazylia

Z pomidora skrajamy górną część i zostawiamy ją na koniec do przykrycia nafaszerowanych już pomidorów. Miąższ wybieramy łyżeczką, ale nie wyrzucamy! Tak wydrylowane pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym uprzednio polanym oliwą. Zabieramy się za przygotowanie farszu. Mięso podsmażamy na oleju i przyprawiamy ODROBINĄ soli i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cienko cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy miąższ z pomidorów i gotujemy tak długo, aż sos się zredukuje. W między czasie dodajemy pokrojone oliwki. Gdy sos całkowicie nam się zredukuje dodajemy połowę opakowania fety oraz posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze troszkę podsmażamy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Kolejno faszerujemy nasze pomidory, posypujemy je startym serem, a nasze wcześniej odłożone przykrywki lądują na swoim miejscu.

Wkładamy do pieca tak aby ser się rozpuścił, a pomidory zmiękły.

Et voila!
DSC_0366 DSC_0370 page1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *