Krewetki w maśle czosnkowym

Niestety niecodziennie student może pozwolić sobie na posiłek w asyście krewetek. Dlatego gdy mam już te skorupiaki to musi być to coś genialnego. Dlatego krewetki w maśle czosnkowym są niezawodne, aby przeżyć eksplozję smaku. Zapraszam.

Krewetki w maśle czosnkowym

Składniki:

krewetki

główka czosnku

kostka masła

natka pietruszki

sól

pieprz

Czosnku nie przeciskamy przez praskę! Najpierw spłaszczamy ząbki czosnku  mocno nożem, a potem kroimy je drobniutko. W misce mieszamy wraz ze szczyptą soli do czasu aż puszczą soki. Wtedy czosnek będzie miał intensywniejszy smak. 

W rondelku rozgrzewamy masełko, wolniutko na małym ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści, zdejmujemy je z ognia. Chcemy uzyskać klarowane masło, w tym celu musimy zdjąć łyżką całą białą pianę, która się utworzyła. Kolejnym krokiem jest przelanie masła na patelnie. Takim sposobem uzyskaliśmy klarowane masełko. 

Na małym ogniu do masła dorzucamy czosnek. Gdy się podsmaży, dodaję krewetki i krótko podsmażam. Pod koniec dodaję pokrojoną natkę pietruszki. Gotowe :) 

DSC_0445 DSC_0452 DSC_0460 page

Krewetki, – morskie i słodkowodne skorupiaki zaliczane do podrzędu Pleocyemata z rzędu dziesięcionogów. Zwyczajową nazwą krewetki określana jest też zaliczana do Caridea-  nadrodzina Palaemonoidea.

2 myśli nt. „Krewetki w maśle czosnkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *