Pieczone bataty

Całkiem niedawno to warzywo zrobiło ogormną furorę na polskim rynku. Batat to słodka odmiana ziemniaka. W smaku bardzo przypominająca naszą polską marchewkę. Jeśli jest to Twój pierwszy raz z batatem- nie kombinuj! Poznaj jego smak. Pokażę Ci, jak prosto przyrządzić to warzywo. Przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 10 minut, a te pokrojone słupki sprawdzą się idealnie jako finger food. A oto moja wersja- pieczone bataty.

Pieczone bataty

Składniki:

batat

oliwa z oliwek

sól

zioła (standardowo rozmaryn, tymianek)

Ziemniaka obieramy i kroimy w cienkie słupki. W misce polewamy je oliwą oraz obtaczamy w ziołach oraz lekko solimy. Przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika. Zostawiamy je tam na 25 minut w temperaturze 180 stopni.  Podajemy je z gęstą śmietaną.


DSC_1045

DSC_1052

DSC_1058

Batat (inaczej wilec ziemniaczany)-  gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, znany pod nazwami: batat, patat,kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej. Roślina uprawna: powszechnie uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej, na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Głównymi producentami są Chiny, Uganda, Nigeria oraz Indonezja. Istnieje wiele odmian uprawnych o zróżnicowanych barwach i kształtach korzeni bulwiastych.

2 myśli nt. „Pieczone bataty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *