Tarta z cukinią i porem

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw letnich. Gdy tylko w drugiej połowie lata ujrzę w ogrodzie cukinię natychmiast zastanawiam się co z niej wyczarować. To był jeden z tych dni, gdzie cukinię postanowiłam połączyć ze świeżym porem z ogródka mojego wujka. Tym sposobem powstawała prosta tarta z cukinią i porem.  Zapraszam po przepis :)

Tarta z cukinią i porem

Składniki:

mała cukinia

mały por

papryczka chili 

śmietanka 30%

ciasto francuskie

oliwa z oliwek

feta

pieprz

sól

mąka pszenna

Blaszkę wykładam ciastem francuskim, przykrywam papierem do pieczenia i dodatkowo obciążam je połówkami jabłek (jabłka na deser obowiązkowo z cynamonem! :) ). Wkładam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 

Kroję cukinię na plasterki, układam je na wcześniej rozgrzaną patelnię grillową z oliwą. Zarumieniam z obu stron, pamiętając, że przed zdjęciem cukinii posypuję ją pokrojoną papryczkę chili. 

Pora natomiast podsmażam na patelni z oliwą z oliwek. Obowiązkowo doprawiam. Czekam aż się zarumieni i zdejmuję z ognia.

Gdy nasze ciasto już się upiecze, wykładam na nie śmietankę uprzednio wymieszaną z 2 łyżeczkami mąki pszennej. 

Po kolei wykładam pory i następnie cukinię. 

Wszystko ponownie ląduje w piecu, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i czekamy aż wszystko się „sklei”.

Pod koniec posypujemy kostkami sera fety.

Gdy tarta wyląduje już na talerzach polecam uprzednio dodać kilka kropel oliwy z oliwek. 

… ET VOILA!

DSC_0852

 

DSC_0874

 

pagel

 

Smacznego :)

*jest to modyfikacja przepisu pochodzącego ze strony Kwestii Smaku

 

2 myśli nt. „Tarta z cukinią i porem”

  1. Mozna zapiec fete zeby sie troche roztopila. Świetna tarta! Tez taka robie, ale nie wpadłam ba papryczke. Następnym razem dodam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *